2008. június 22., vasárnap

Bazsalikomos tésztasaláta



Ma grilleztünk, és ezt a salátát kínáltam a sült csülök, oldalas, valamint a roston sült cukkini mellé.
Egyébként anyukám receptje, nagyon jó nyári ebéd vagy vacsora önmagában is, de roston sült húsok mellett is megállja a helyét.
A lényege az, hogy a leszűrt, forró tésztát ebben az állapotában kell megforgatni a fűszeres salátaolajban és a paradicsomot is ekkor kell hozzáadni, hogy kissé megszottyadjon és átadja az ízét a salátának.
Fontos, hogy ne tálaljuk nagyon hidegen, mert gusztustalan, ahogy az olajos mártás ”ráfagy” a tésztára és az íze sem érvényesül igazán.

Recept

30 dkg durumtészta (célszerű valamilyen formát választani pl.: fusili, csőtészták, stb.)
20 dkg mozzarella
négy nagyobb paradicsom
egy padlizsán
két gerezd fokhagyma
olívaolaj
rozmaring
10-15 bazsalikomlevél

fekete olajbogyó

A tésztát fogkeményre főzöm. A főzési idő alatt egy padlizsánt nagyobb kockákra vágok, egy evőkanál olajon rozmaringlevelek hozzáadásával grillserpenyőben pirosra sütöm. A mozzarellát és a paradicsomot kisebb kockákra, a fokhagymát apróra vágom. A bazsalikomot felaprítom, salátástálba teszem, rászórom a fokhagymát és meglocsolom 3-4 evőkanál olívaolajjal. Ha a tészta megfőtt, leszűröm, és a bazsalikomos olajba forgatom, hozzáadom a paradicsomot és a mozzarellát, jól átkeverem, majd ha kihűlt, behűtöm. Tálalás előtt pár órát hagyom szobahőmérsékleten és csak utána kínálom. A fekete olajbogyót senki se keresse a képen, sajnos lemaradt:-)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails