2008. május 17., szombat

Fokhagymás harcsa roston


A harcsát általában paprikásnak készítem, mivel ez Attila egyik kedvenc étele. Ennek a halnak tömör, szinte teljesen szálkamentes, zsíros húsa van, ezért mindig a kevésbé termetes állatokat keresem a halasnál, mert ezek kevésbé zsírosak.
Rántva, sörtésztában mi nem igazán kedveljük, egyrészt nem jön ki annyira az íze, másrészt ebben a formában számunkra túl tömény.
Alternatív felhasználási módja a grillen történő sütés, talán így élvezhető leginkább a hal saját íze, és a felesleges zsiradék is kisül belőle, anélkül, hogy kiszáradna.
Szerintem nagyon passzol hozzá a fokhagyma, így ez mindig kerül a pácba, és jól illik hozzá a magyaros fűszerezés, ezért kevés pirospaprikát is szoktam tenni a fokhagymás olajba.
Mindig egész filét veszek, ennek a felső, vastagabb részét használom roston sütéshez, vagy olyan ételhez, ahol mártás nélkül, egészben kerül felhasználásra a harcsa, az elvékonyodó filé alsó része meg mehet halpaprikásba.
Hal grillezéshez mindig halrácsot használok, így elkerülhető az , hogy forgatásnál széttörik, darabokra hullik a halhús, és könnyebb megfordítani is, mint lapáttal.
Elkészíthető afrikai harcsából is, mi ezért nem rajongunk.


Recept

60-70 dkg szürkeharcsa-filé (a felső, vastagabb rész)
2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
fűszerpaprika
só, olaj
a tálaláshoz igény szerint citromszelet vagy zúzott fokhagyma

A halfilét annyi darabra vágom, ahány személyre készítem. Az olajat tálba öntöm, elkeverem a zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, köménnyel. A szeleteket besózom, beleforgatom a fűszeres pácba, és pár órára félreteszem, hogy összeérjenek az ízek.
Faszenes grillen megfelelő parazsat állítok elő, a haldarabokat halrácsba fektetem és aranybarnára sütöm, ügyelve, hogy ne száradjon ki.
Sok salátával, vajas- petrezselymes újkrumplival tálalom, adok mellé még citromgerezdeket, zúzott fokhagymát, hogy ki-ki tovább fűszerezhesse az adagját. Kapros-fokhagymás tejföl sem rontja el.

3 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Hmmmm....éppen egy hete ettem finom harcsahalászlét! Az afrikaival egyetértek.

Szemi írta...

Orommel olvasom itt ezt a sokféle harcsareceptet, ugyanis ma kaptunk egy kapitális példányt,kb. 1 méter hosszú!
Ki fogom próbálni a harcsapaprikást is,és ez a fokhagymás, roston sutott harcsa is jól hangzik!
Nekem nincs olyan halrácsom,amin suthetném grillen. Mit gondolsz,jó lenne úgyis,ha alufóliára tenném?
Vagy inkább sussem meg bent?Mondjuk grillezo palacsintasutom sincs,csak egyszeru.

Zsuzsi írta...

Lehet kapni alumínium tálcát (Alufix), esetleg meg lehet próbálni azt, vagy több rétegben alufóliát. Csak meg kell kenni zsiradékkal, nehogy leragadjon a hal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails